Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2014

gambar hiasan

gambar hiasan

Salam buat semua.

Beberapa hari yang lepas sehinggalah ke saat ini, sangat sukar bagi penjawat awam untuk menembusi e-penyata gaji (e yang paling disukai berbanding 17e yang lain). Bukanlah kerana talian internet kita lembap tapi dek kerana server ANM yang tak dapat menampung jumlah pengguna yang sangat ramai (1.4 juta kakitangan awam jika semua celik IT). Setiap hari login untuk mengetahui jumlah gaji mereka khususnya untuk bulan November. Mungkin ada yang naik pangkat secara time-based, sudah tentu ingin mengetahui jumlah tunggakan berserta kenaikan gaji bukan? Tapi jangan terkejut jika yang naik itu banyak, maka potongan cukainya juga banyak.

Ramai sebenarnya yang merungut jurang masa gaji bulan lepas dengan bulan yang ini terlalu lama (6 minggu kan?). Saya pun hairan, apakah salahnya jika jadual gaji disusun supaya tidaklah sampai 6 minggu jaraknya. Ia menyeksakan bagi golongan penjawat awam kelas pertengahan & bawahan. Mengeluh panjang mereka.

**********************

Di sini saya lampirkan jadual pembayaran gaji bagi tahun 2014. Manalah tahu jika ada yang sudah mula ingin merancang perbelanjaan mereka dari sekarang, kan bagus begitu 🙂

 

JADUAL DAN TARIKH PEMBAYARAN GAJI 2014 (KAKITANGAN AWAM)

BULAN

TARIKH

KETERANGAN

Januari

23 Januari 2014
Khamis

Tahun Baru Cina
31 Jan – 1 Feb 2014

Februari

25 Februari 2014
Selasa

Mac

25 Mac 2014
Selasa

April

24 April 2014
Khamis

Mei

22 Mei 2014
Khamis

Pesta Kaamatan
30 – 31 Mei 2014

Jun

25 Jun 2014
Rabu

Hari Gawai
1 – 2 Jun 2014

Julai

22 Julai 2014
Selasa

Hari Raya Puasa
28 – 29 Julai 2014

Ogos

25 Ogos 2014
Isnin

September

25 September 2014
Khamis

Oktober

16 Oktober 2014
Khamis

Deepavali
23 Oktober 2014

November

25 November 2014
Selasa

Disember

18 Disember 2014
Khamis

Hari Krismas
25 Disember 2014

11,064 total views, 1 views today


[DSK] Dokumen Standard Kurikulum & Modul KSSR Tahun 4

gambar hiasan

gambar hiasan

Cuti persekolahan akhir tahun sudah pun bermula 16 November 2013 yang lepas. Sudah pasti yang paling gembira adalah murid-murid sekolah. Masa inilah mereka berpeluang bermain, menonton tv, ber-internet di rumah & kafe cyber dengan sepuas-puasnya. Ibu bapa yang tak prihatin, sudah tentu mereka tidak marah. Tapi bagi mereka yang prihatin, ada had masa bagi semua aktiviti di atas untuk anak mereka. Betul tak? Membaca buku tetap tak boleh dilupakan cuma mungkin boleh dikurangkan ketika cuti sekolah sebegini.

Kita sebagai guru? Erm..ada rehat jugak ke? Cuti-kah anda anda di luar sana? Dengan pelbagai macam E-ini & E-itu yang perlu diisi (17 E kesemuanya jika tak silap), saya fikir cuti pun ibarat macam tak cuti. So, apa nak buat? Ada juga cikgu yang sampai kata begini,

” kita buat E-bodoh jer… “

Yelah, dah macam-macam aplikasi online yang perlu isi sekarang, dah tentu ia memeningkan kepala bukan? Pengetahuan ICT yang semakin mendesak sekarang ini sangat-sangat perlu anda kuasai. Jika tidak, anda pasti ketinggalan di belakang.

*****************

BAHAN BERIKUT TELAH DI-UPLOAD untuk kegunaan KSSR Tahun 4 2014 nanti;

  1. Modul PdP Pend. Islam tahun 4
  2. Modul Pembelajaran Sains tahun 4
  3. Modul PdP Sains tahun 4
  4. DSK Pend. Islam tahun 4
  5. DSK Bahasa Arab tahun 4
  6. DSK Sains tahun 4
  7. DSK TMK tahun 4
  8. DSK Sejarah tahun 4
  9. DSK Reka Bentuk Teknologi tahun 4

 

* dapatkannya di sini —> KLIK SINI

28,836 total views, no views today