Komputer riba semua pelajar dapat, ya @ tidak ?


TPM

TPM

Satu demi satu berita baik diumumkan oleh kerajaan sejak kebelakangan ini taktala kehangatan pilihanraya umum ke-13 semakin kuat terasa. Esok (10 April, 2013), pihak SPR akan mengumumkan tarikh penamaan calon & tarikh membuang undi. Baru sahaja saya menonton berita di tv3 tadi di mana pengerusi SPR membayangkan yang proses pengundian mungkin dibuat pada hari bekerja. Pada pandangan peribadi saya, mungkin guru-guru sukar sedikit di mana perlu mengajar pada waktu pagi & mengundi pada waktu petang. Agak penat juga bukan? Tapi, sama-sama kita tunggu keputusan SPR esok.

Semalam (8 April, 2013), TPM telah memberi bayangan kemungkinan besar pihak kerajaan akan membekalkan komputer riba kepada seluruh pelajar sekolah di setiap pelusuk negara ini pada tahun 2014 nanti. Wah! Jika ini menjadi kenyataan, beruntunglah anak didik kita semua. Kalau guru turut sama diberi komputer riba ini, sudah tentu kita semua melompat gembira juga! Bertambah rajinlah guru-guru mengisi data dalam SPPBS yer!

************************

Tapi berdasarkan pengalaman saya, kemungkinan komputer riba yang bakal diberi datangnya dari SKMM. Anda tahu tak rupa bentuk komputer itu? Nah, di bawah saya selitkan gambarnya.

IMG_0220

Sebenarnya, ada rakan-rakan guru yang saya kenali pernah mendapat hadiah komputer riba ini ketika mereka menerima sijil APC pada tahun lepas (2012). Masa tu, ramailah guru yang cemburu sebab sebelum-sebelum ini dalam majlis APC, tak pernah pun mereka dapat, rezeki masing-masinglah. Kalau tak silap, jenama komputer riba ini datangnya dari negara China.

Lepas mereka pakai dalam beberapa bulan, macam-macam masalah timbul. Antaranya masalah Operating System (OS), tempoh caj bateri yang sangat lama baru penuh & gagal nak hidupkan fungsi wireless. Ada guru yang dah hantar balik komputer ini ke PPD untuk baik pulih. Tapi tak dinafikan ada juga yang ok. Cuma saya mencadangkan agar pihak SKMM jika mahu memberi barangan/hadiah kepada guru, biarlah yang kualitinya lebih baik. Guru ini adalah golongan yang profesional. Biarlah layanan yang diterima, sama baik dengan pegawai bertaraf profesional di jabatan mahu pun di kementerian yang lain. Kursus sekarang pun kebanyakan dijalankan di sekolah-sekolah, jarang sekali di hotel berbanding dulu.

***************************

~ Kerjaya yang profesional perlukan kepada layanan yang profesional ~

4,284 total views, 1 views today