Kursus KSSR TMK Tahun 4 2013

dalam bilik seminar PKG

dalam bilik seminar PKG

Ini hari ke-3 berkursus, bilik seminar agak padat dengan cikgu-cikgu dari pelbagai sekolah. Lokasi kursus? Diadakan di Pusat Kegiatan Guru (PKG). Cikgu lelaki duduk di sebelah kiri bilik & cikgu perempuan duduk di sebelah kanan. Budaya mengasingkan jantina ni memang sangat sinonim dengan masyarakat Malaysia ni terutama kaum Melayu. Sebenarnya agak semulajadi terjadi, JU tak merancang kedudukan sebegini.

Pengisian kursus? Kami didedahkan oleh Jurulatih Utama (JU) dengan kemahiran berikut:

  • Edit imej & gambar mengggunakan software GIMP ver 2
  • Edit bunyi menggunakan software Audacity
  • Edit video menggunakan software Windows Movie Maker

Sedikit pesanan daripada JU untuk cikgu-cikgu yang sedang sambung belajar. Pasti ada tesis @ kajian yang perlu dibuat & sedang dibuat dan juga sudah siap pun. Sudah tentu cikgu simpan fail itu dalam PC, laptop atau storan luar (external hard disk) bukan? Untuk tambah lagi keselamatan fail yang disimpan itu supaya tidak hilang (PC, laptop, hard disk rosak tiba-tiba!), adalah lebih baik ianya disimpan di storan terkini yang semakin popular iaitu Cloud (awan). Yang paling popular sekarang seperti SkyDrive & Google Drive. Cikgu boleh cari maklumat ini di Google. Perkhidmatan storan ini PERCUMA untuk saiz storan yang tertentu. Jika mahu saiz lebih besar, kenalah keluar duit sikit šŸ™‚

Google Drive —> Klik di sini

SkyDrive —>Ā Klik di sini

3,697 total views, no views today


Soalan Pra UPSR 2013 Negeri Sembilan & Skema Jawapan

SOALAN

Hari ini saya telah mendapat surat dari pihak sekolah untuk menghadiri kursus penyebaran KSSR Tahun 4 bagi mata pelajaran Teknologi Maklumat & Komunikasi (TMK), satu subjek baru yang akan dilaksanakan pada 2014 nanti. Agak teruja juga nak hadiri kursus ini. Nak lihat apa kandungannya yang menarik sangat tu, hehe.. Memang minat saya bidang ini. Ibarat orang mengantuk disorongkan bantal. Berapa hari? Ermm… biasanya cikgu pergi untuk berapa hari? 2 hari? Tidak… 3 hari? Juga tidak… 1 hari? Tak mungkin! Ya, betul… 4 hari sehingga Jumaat ini. Insyaallah jika ada bahan, saya akan uploadkan di sini.

Baiklah, saya telah uploadkan soalan-soalan berikut. Kali ini skema jawapan ada, seronoklah cikgu-cikgu yer!

  1. Percubaan UPSR N9 Bahasa Melayu Pemahaman
  2. Percubaan UPSR N9 Bahasa Melayu Penulisan
  3. Percubaan UPSR N9 Bahasa Inggeris P1
  4. Percubaan UPSR N9 Bahasa Inggeris P2
  5. Percubaan UPSR N9 Matematik Kertas 1
  6. Percubaan UPSR N9 Matematik Kertas 2
  7. Percubaan UPSR N9 Sains A
  8. Percubaan UPSR N9 Sains B

 

Dapatkannya di sini —> [here]

18,252 total views, 3 views today


Evidens Matematik Tahun 3 – Wang

Money Malaysia

Masih dalam mood raya?Hurmm…ibarat kata orang, puasa sebulan raya pun mesti sebulan kan? Begitulah tanggapan orang kita di Malaysia ini, suka sangat sambut raya lama-lama. Ada baik & ada juga yang tak baiknya. Ramai yang guna alasan ini, ziarah. Ya, memang ini perkara yang sangat baik. Tapi janganlah tunggu Syawal tiba baru nak ziarah. Ziarah ini sepanjang tahun patut dilakukan terutama bila saudara atau rakan-rakan kita ditimpa musibah. Di kala itulah kita akan mengenal sama ada mereka kawan kita ataupun bukan.

“truly friends among us is the one when we are having a hard time”

Semalam (Sabtu) pasti banyak sekolah yang mengadakan sesi persekolahan ganti bagi cuti raya lepas. Jika saya mahu meneka, sekolah cikgu-cikgu mesti ada yang mengadakan sambutan bulan kemerdekaan disusuli dengan majlis makan-makan (jamuan raya) bukan? Wah…bergaya sakan cikgu & murid-murid mengenakan pakaian raya masing-masing. Mesti hensem bagi yang lelaki berbaju Melayu lengkap. Ada yang peragakan pakaian raya mereka ke? hehe….

Semasa saya menonton berita Awani di Astro ch501 sebentar tadi, ada wartawan yang pergi serbu orang ramai & bertanyakan apa tema Hari Kemerdekaan ke-56 pada tahun ini. Aduh, ramai betul yang tak tahu, tak pasti. Daripada yang muda hinggalah yang tua, sama saja acting-nya. Tak tahu apa temanya! Apa tindakan saya? Ya, betul! Saya mahu cikgu & murid kita tahu serta hafal. Jika ditanya nanti, dengan bangga kita menjawabnya.

‘Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku’

Logo Merdeka 2013

Logo Merdeka 2013

Sebelum itu untuk anda meneruskan kerja PBS ini, saya telah uploadkan bahan-bahan berikut. Terima kasih atas komen, cadangan & permintaan anda di portal ini.

  1. Mengenal pasti nilai wang kertas
  2. Operasi tambah wang
  3. Operasi darab wang
  4. Operasi bahagi wang Ā  [here]

3,545 total views, 1 views today


Soalan Pra UPSR 2013 Johor

SOALAN

Semalam saya terfikir mungkin ada rakan guru yang sedang menghitung hari menjelang UPSR 2013 & sedang merancang apa aktiviti yang nak ditambah lagi dalam masa yang berbaki. Jadi saya browse-lah sedikit sebanyak dalam perisian portal ini mencari apa widget yang sesuai untuk memudahkan anda menghitung hari (macam lagu Krisdayanti pula). Maka terjumpalah satu widget ini yang anda boleh tengok di sebelah kanan portal. Sudah siap sedia kiraan bilangan minggu, hari, jam, minit & saat untuk tatapan. Mudah bukan?

Kepada cikgu yang ada meminjam dengan PTPTN masa belajar/sambung belajar dulu, nah ada berita kurang baik yang trending sejak semalam. Nasihat saya jangan liat membayar hutang, kelak diri merana. Nak buat pinjaman kereta, rumah & peribadi pun mungkin menjadi masalah jika tersenarai dalam sistem CCRIS. Jadi “bertaubatlah” segera, hehe šŸ™‚

>>Peminjam ingkar PTPTN disenarai CCRIS

Untuk anda semua pengunjung setia portal ini, saya telah uploadkan bahan berikut.

  1. Percubaan UPSR Johor Bahasa Melayu Pemahaman
  2. Percubaan UPSR Johor Bahasa Melayu Penulisan
  3. Percubaan UPSR Johor Bahasa Inggeris Kertas 1
  4. Percubaan UPSR Johor Bahasa Inggeris Kertas 2
  5. Percubaan UPSR Johor Matematik Kertas 1
  6. Percubaan UPSR Johor Matematik Kertas 1
  7. Percubaan UPSR Johor Sains Bahagian A
  8. Percubaan UPSR Johor Sains Bahagian B

 

Dapatkannya di sini —–> [here]

3,013 total views, 1 views today


Soalan Pra UPSR 2013 Terengganu

SOALAN

Salam Syawal buat semua. Ya, kita masih lagi dalam mood raya tapi jangan lupa pula esok sudah mula sesi persekolahan. Kecualilah 3 negeri yang anda semua pun sudah maklum, mereka mula sekolah hari ini. Saya sedar & pasti anda juga sedar akan sesuatu yang sangat mencemaskan guru-guru tahun 6. Apakah ia? Ahha! Ya! Betul! UPSR sudah semakin dekat dengan murid-murid kita. Tak tahulah murid kita ini gemuruh ke tak, tapi yang pasti anda yang terlibat, pasti cemas! “Dah ready ke budak-budak aku ni?” Agaknya macam tu lah yang sedang bermain di benak fikiran cikgu-cikgu sekalian.

Jangan khuatir cikgu, masa masih ada. Jadi saya telah uploadkan bahan berikut untuk mantapkan lagi murid-murid kita!

  1. Percubaan UPSR Terengganu BM Pemahaman
  2. Percubaan UPSR Terengganu BM Penulisan
  3. Percubaan UPSR Bahasa-Inggeris-Kertas-1-Terengganu
  4. Percubaan UPSRĀ Bahasa-Inggeris-Kertas-2-Terengganu
  5. Percubaan UPSRĀ Matematik-1-Terengganu
  6. Percubaan UPSRĀ Matematik-2-Terengganu
  7. Percubaan UPSRĀ Sains-Terengganu

Dapatkannya di sini —> [Here]

27,737 total views, 19 views today


Salam Aidilfitri Dari Cikgu Untuk Cikgu

raya 2013

” Kian Berlabuh Tirai Ramadhan,
Lambaian Syawal Kian Dinanti,
Luhur Hati Ikhlas Kemaafan,
Semoga Kesalahan Mohon Dimaafi.. “

Tanggal 8 Ogos 2013 (Khamis) sangat menyentuh hati taktala tersiarnya pengumuman oleh Penyimpan Mohor Besar di Raja di kaca tv pada malam semalam. Saya pasti ramai rakan guru di luar sana yang terpacak di depan kaca tv bersama keluarga masing-masing sambil menanti bait-bait tutur kata dari seseorang yang muncul hanya beberapa kali dalam setahun. Yang sangat diharapkan menjadi kenyataan apabila beliau mengumumkan tarikh hari raya adalah pada hari ini! Apa lagi, bagai dalam zon perang, bunyi mercun berdentum-dentum di langit! Seronok sungguh seisi alam menyambut kedatangan 1 Syawal 1434 Hijrah. Saya pun begitu juga šŸ™‚

Semasa saya menghadiri sembahyang sunat hari raya pagi tadi, saya agak tersentuh dengan satu nasihat dari saudara khatib yang membaca khutbah. Beliau menyebut;

Pada 1 Syawal yang mulia ini, janganlah kita hanya leka menonton rancangan tv yang disediakan sempena perayaan pada kali ini sehingga kita lupa untuk menziarahi sanak saudara, rakan dan taulan, jiran tetangga serta saudara sesama Islam. Tidaklah bermakna raya kita jika tv menjadi pengisian rohani, sedangkan yang sepatutnya adalah budaya kunjung-mengunjung…”

Saya fikir mungkin ada antara kita yang terasa diri mereka berada dalam golongan yang disebut di atas. Jadi, saya menyeru agar kita sahut nasihat khatib itu dengan baik. Kita eratkan semula semua ikatan persaudaraan yang telah lama longgar & putus. Di kesempatan pada hari yang mulia ini, saya selaku admin Portal KSSR Online ingin mengucapkanĀ SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. Mohon maaf zahir dan batin…

1,219 total views, 1 views today


Suku kata KVK

ba-bi-bu-be-bo-bu

Esok merupakan hari terakhir persekolahan (kecuali Kelantan, Kedah & Terengganu yang mula bercuti esok) bagi kita semua warga di bawah naungan KPM. Seronok bukan bila nak bercuti raya + cuti sekolah? Dua minggu cuti? Hurmm..memang beruntunglah warga guru. Salah satu kerjaya yang paling banyak cuti di Malaysia. Tapi bebanan pun boleh tahan juga yer! šŸ˜‰

Sebelum mula bercuti esok, bahan berikut telah saya uploadkan;

  1. Suku kata BM SJKT tahun 2 Ā [here]
  2. Borang Transit Seni Tahun 2 SK Ā [here]

4,859 total views, 1 views today


Bagaimana portal ini mendapat sumber kewangan?

Mungkin ada antara rakan guru yang tertanya-tanya bagaimana portal ini mendapat sumber kewangan? Agak hairan bukan kerana segala fail yang Ā di muat turun adalah PERCUMA! Mungkin anda pernah mendengar ramai orang cakap begini, “mana ada benda free dalam dunia ni? nak kencing pun kena bayar tau!”

Baiklah, di sini saya ingin membuka serba sedikit RAHSIA bagaimana saya menjana kewangan untuk portal ini supaya sentiasa online & berfungsi untuk kegunaan anda semua. Jika sebelum ini, mungkin sedikit sahaja daripada anda yang tahu & faham tetapi saya rasa selepas penjelasan BERGAMBAR dalam artikel ini, harapannya agar semua boleh mendapat ilmu yang sangat berguna ini di dunia internet yang sebenarnya.

Sebenarnya jika anda perasan, ada sudut iklan dalam portal ini yang letaknya di sebelah ATAS, KIRI & KANAN portal. NUFFNANG ! Ya, anda pasti telah melihat perkataan ini berulang kali dalam paparan portal. Ia merupakan sebuah syarikat pengiklanan di portal, website & blog yang sangat terkenal dalam kalangan blogger-blogger & pengusaha laman-laman portal di Malaysia. Syarikat ini memberi peluang kepada para pengusaha laman portal seperti saya untuk mengiklankan produk-produk daripada klien mereka seperti Coca-Cola, Digi, Maxis, Celcom, Hotlink, Volks Wagen & pelbagai lagi jenama syarikat di portal ini. Melalui iklan mereka, portal ini dapat menjana kewangan iaitu bergantung kepada bilangan klik yang diterima dari anda semua terhadap iklan-iklan tertentu secara mingguan atau bulanan.

Anda boleh lihat gambar berikut untuk mengetahui kedudukan iklan di portal ini:

sidebar

lihat anak panah

Cuba anda perhatikan sebentar gambar di atas, lihat anak panah HITAM ! Ya, itulah lokasi iklan yang jika di KLIK & dan dibiarkan ia loading sebentar sehingga siap, akan MENJANA DUIT untuk portal ini. Satu lagi gambar:

rectangle

lihat anak panah

 

Terdapat dua anak panah di situ untuk iklan yang berlainan bentuknya. Tetapi konsepnya sama sahaja. Setiap KLIK dari anda semua akan MENJANA DUIT untuk portal ini. Apatah lagi bila anda BERMINAT untuk membeli produk yang diiklankan, maka SUMBANGAN anda adalah lebih BESAR lagi terhadap portal ini.

Inilah RAHSIA sebenar bagaimana pengusaha laman portal & blog seperti saya berupaya untuk bertahan bagi menampung kos sewa domain & hosting saban tahun. Saya banyak menerima komen yang menyatakan mereka amat menghargai jasa baik saya berkongsi beratus-ratus fail PERCUMA yang berkaitan bidang pendidikan umumnya & lebih tepat lagi KSSR beserta beberapa info berkaitan.

Jadi jika anda rasa ingin MEMUAT TURUN PERCUMA di samping ingin MENYUMBANG, maka telah saya sediakan cara-caranya. Semoga kita sama-sama mendapat faedah daripada perkongsian ini. Terima kasih buat anda semua… šŸ™‚

36,505 total views, 30 views today


Instrumen Dunia Sains Teknologi Tahun 1 [update]

sains ku

 

Ini adalah update terbaru (instrumen) untuk subjek Dunia Sains & Teknologi Tahun 1. Semoga cikgu-cikgu berkenaan mendapat manfaat darinya. Ganjarannya? Bonus pada hari Rabu (31 Jul 2013) ini sudah pasti,hehe.. Jangan lupa beratur panjang di mesin ATM šŸ™‚

  1. Instrumen DST tahun 1 – B2D1
  2. Instrumen DST tahun 1 – B2D2
  3. Instrumen DST tahun 1 – B2D3
  4. Instrumen DST tahun 1 – B2D4
  5. Instrumen DST tahun 1 – B2D5 Ā  [here]

7,813 total views, no views today