Selamat Menyambut 31 Ogos 2013 !

Logo Merdeka 2013

Logo Merdeka 2013

“Malaysiaku Berdaulat : Tanah Tumpahnya Darahku”

Bersempena dengan ulang tahun kemerdekaan negara Malaysia tercinta pada hari ini, muncul pertanyaan di minda saya. Sejauh manakah kita benar-benar merdeka dalam perspektif hidup kita sekarang sebagai seorang pendidik?

Saya lontarkan tiga persoalan berikut kepada anda semua;

  • Sudahkah kita & murid – murid benar-benar merdeka daripada sistem pendidikan yang selalu berubah-ubah?
  • Adakah sudah tiba masanya sistem pendidikan negara ini berhenti daripada dipolitikkan?
  • Apakah anda sudah “burn-out” menjadi cikgu?

Saya fikir tentu pelbagai jawapan boleh muncul dalam benak fikiran masing-masing. Cuma di sini saya ingin mengutarakan pandangan peribadi berkenaan dengan tema Hari Kebangsaan pada kali ini.

Apakah maksud berdaulat di sini? Ianya membawa erti berkuasa, berhak sepenuhnya dan berwibawa. Berdaulatkah sistem pendidikan kita pada masa kini? Pandangan saya, belum sepenuhnya lagi. Sebab? Ia seringkali berubah dalam tempoh 5 tahun sekali & berkait rapat dengan pilihanraya. Ada juga yang berpandangan Malaysia sebuah negara membangun & kerana itu sistem pendidikan seringkali berubah mengikut kesesuaian. Ada benarnya di situ. Kita boleh memberi pelbagai pendapat tetapi pada akhirnya, sebagai pelaksana dasar kita perlu melaksanakan dengan sebaik-baiknya.

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

1,093 total views, 2 views today


KSSR Blackout !

bilik seminar bergelap

bilik seminar bergelap

BLACKOUT pulak…Aduh!

Ini hari penyudah bagi kursus KSSR TMK tapi blackout pulak tepat jam 9.00 pagi tadi, adui…Laptop terus terpadam sebab saya keluarkan bateri untuk guna elektrik dari bilik seminar. Antara petua nak jaga hayat bateri laptop supaya boleh pakai lama adalah dengan tidak menggunakannya ketika elektrik digunakan. Dalam bahasa mudah fahamnya, JANGAN GUNA sambil mengecas.

Biasanya hari terakhir berkursus, cikgu-cikgu akan mengisi borang tuntutan perjalanan. Perlu ke buat tuntutan ini?

SANGAT PERLU !!!

Sebabnya? Kerajaan telah menurunkan sejumlah peruntukan untuk cikgu claim perjalanan. Katakanlah untuk satu-satu daerah, jumlahnya adalah RM10 ribu bagi satu-satu kursus untuk tahun peruntukan 2013. Tapi cikgu yang buat claim apabila dijumlahkan kesemuanya hanyalah dalam RM5 ribu sahaja. Cikgu lain malas nak buat atas pelbagai alasan. Baki peruntukan itu akan dipulangkan semula kepada pihak kerajaan. Kesannya?

AMAUN PERUNTUKAN CLAIM AKAN DIKURANGKAN UNTUK TAHUN BERIKUTNYA

Anggapan mereka adalah jumlah peruntukan yang diturunkan sebelum ini agak tidak relevan dengan jumlah claim yang dibuat iaitu hanya 50% sahaja. Begitulah sedikit sebanyak analoginya untuk cikgu mudah faham.

 

*p/s – Buatlah claim selayaknya, kerana itu hak kita 🙂

* Bahan dari rakan kita Cikgu Suhazlin Bt. Suratman, SK Batu Berendam 2 – Pemetaan Analisa English Tahun 1 [here]

6,010 total views, 34 views today


Kursus KSSR TMK Tahun 4 2013

dalam bilik seminar PKG

dalam bilik seminar PKG

Ini hari ke-3 berkursus, bilik seminar agak padat dengan cikgu-cikgu dari pelbagai sekolah. Lokasi kursus? Diadakan di Pusat Kegiatan Guru (PKG). Cikgu lelaki duduk di sebelah kiri bilik & cikgu perempuan duduk di sebelah kanan. Budaya mengasingkan jantina ni memang sangat sinonim dengan masyarakat Malaysia ni terutama kaum Melayu. Sebenarnya agak semulajadi terjadi, JU tak merancang kedudukan sebegini.

Pengisian kursus? Kami didedahkan oleh Jurulatih Utama (JU) dengan kemahiran berikut:

  • Edit imej & gambar mengggunakan software GIMP ver 2
  • Edit bunyi menggunakan software Audacity
  • Edit video menggunakan software Windows Movie Maker

Sedikit pesanan daripada JU untuk cikgu-cikgu yang sedang sambung belajar. Pasti ada tesis @ kajian yang perlu dibuat & sedang dibuat dan juga sudah siap pun. Sudah tentu cikgu simpan fail itu dalam PC, laptop atau storan luar (external hard disk) bukan? Untuk tambah lagi keselamatan fail yang disimpan itu supaya tidak hilang (PC, laptop, hard disk rosak tiba-tiba!), adalah lebih baik ianya disimpan di storan terkini yang semakin popular iaitu Cloud (awan). Yang paling popular sekarang seperti SkyDrive & Google Drive. Cikgu boleh cari maklumat ini di Google. Perkhidmatan storan ini PERCUMA untuk saiz storan yang tertentu. Jika mahu saiz lebih besar, kenalah keluar duit sikit 🙂

Google Drive —> Klik di sini

SkyDrive —> Klik di sini

3,915 total views, 1 views today


Soalan Pra UPSR 2013 Negeri Sembilan & Skema Jawapan

SOALAN

Hari ini saya telah mendapat surat dari pihak sekolah untuk menghadiri kursus penyebaran KSSR Tahun 4 bagi mata pelajaran Teknologi Maklumat & Komunikasi (TMK), satu subjek baru yang akan dilaksanakan pada 2014 nanti. Agak teruja juga nak hadiri kursus ini. Nak lihat apa kandungannya yang menarik sangat tu, hehe.. Memang minat saya bidang ini. Ibarat orang mengantuk disorongkan bantal. Berapa hari? Ermm… biasanya cikgu pergi untuk berapa hari? 2 hari? Tidak… 3 hari? Juga tidak… 1 hari? Tak mungkin! Ya, betul… 4 hari sehingga Jumaat ini. Insyaallah jika ada bahan, saya akan uploadkan di sini.

Baiklah, saya telah uploadkan soalan-soalan berikut. Kali ini skema jawapan ada, seronoklah cikgu-cikgu yer!

  1. Percubaan UPSR N9 Bahasa Melayu Pemahaman
  2. Percubaan UPSR N9 Bahasa Melayu Penulisan
  3. Percubaan UPSR N9 Bahasa Inggeris P1
  4. Percubaan UPSR N9 Bahasa Inggeris P2
  5. Percubaan UPSR N9 Matematik Kertas 1
  6. Percubaan UPSR N9 Matematik Kertas 2
  7. Percubaan UPSR N9 Sains A
  8. Percubaan UPSR N9 Sains B

 

Dapatkannya di sini —> [here]

19,237 total views, no views today


Evidens Matematik Tahun 3 – Wang

Money Malaysia

Masih dalam mood raya?Hurmm…ibarat kata orang, puasa sebulan raya pun mesti sebulan kan? Begitulah tanggapan orang kita di Malaysia ini, suka sangat sambut raya lama-lama. Ada baik & ada juga yang tak baiknya. Ramai yang guna alasan ini, ziarah. Ya, memang ini perkara yang sangat baik. Tapi janganlah tunggu Syawal tiba baru nak ziarah. Ziarah ini sepanjang tahun patut dilakukan terutama bila saudara atau rakan-rakan kita ditimpa musibah. Di kala itulah kita akan mengenal sama ada mereka kawan kita ataupun bukan.

“truly friends among us is the one when we are having a hard time”

Semalam (Sabtu) pasti banyak sekolah yang mengadakan sesi persekolahan ganti bagi cuti raya lepas. Jika saya mahu meneka, sekolah cikgu-cikgu mesti ada yang mengadakan sambutan bulan kemerdekaan disusuli dengan majlis makan-makan (jamuan raya) bukan? Wah…bergaya sakan cikgu & murid-murid mengenakan pakaian raya masing-masing. Mesti hensem bagi yang lelaki berbaju Melayu lengkap. Ada yang peragakan pakaian raya mereka ke? hehe….

Semasa saya menonton berita Awani di Astro ch501 sebentar tadi, ada wartawan yang pergi serbu orang ramai & bertanyakan apa tema Hari Kemerdekaan ke-56 pada tahun ini. Aduh, ramai betul yang tak tahu, tak pasti. Daripada yang muda hinggalah yang tua, sama saja acting-nya. Tak tahu apa temanya! Apa tindakan saya? Ya, betul! Saya mahu cikgu & murid kita tahu serta hafal. Jika ditanya nanti, dengan bangga kita menjawabnya.

‘Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku’

Logo Merdeka 2013

Logo Merdeka 2013

Sebelum itu untuk anda meneruskan kerja PBS ini, saya telah uploadkan bahan-bahan berikut. Terima kasih atas komen, cadangan & permintaan anda di portal ini.

  1. Mengenal pasti nilai wang kertas
  2. Operasi tambah wang
  3. Operasi darab wang
  4. Operasi bahagi wang   [here]

4,062 total views, no views today


Soalan Pra UPSR 2013 Johor

SOALAN

Semalam saya terfikir mungkin ada rakan guru yang sedang menghitung hari menjelang UPSR 2013 & sedang merancang apa aktiviti yang nak ditambah lagi dalam masa yang berbaki. Jadi saya browse-lah sedikit sebanyak dalam perisian portal ini mencari apa widget yang sesuai untuk memudahkan anda menghitung hari (macam lagu Krisdayanti pula). Maka terjumpalah satu widget ini yang anda boleh tengok di sebelah kanan portal. Sudah siap sedia kiraan bilangan minggu, hari, jam, minit & saat untuk tatapan. Mudah bukan?

Kepada cikgu yang ada meminjam dengan PTPTN masa belajar/sambung belajar dulu, nah ada berita kurang baik yang trending sejak semalam. Nasihat saya jangan liat membayar hutang, kelak diri merana. Nak buat pinjaman kereta, rumah & peribadi pun mungkin menjadi masalah jika tersenarai dalam sistem CCRIS. Jadi “bertaubatlah” segera, hehe 🙂

>>Peminjam ingkar PTPTN disenarai CCRIS

Untuk anda semua pengunjung setia portal ini, saya telah uploadkan bahan berikut.

  1. Percubaan UPSR Johor Bahasa Melayu Pemahaman
  2. Percubaan UPSR Johor Bahasa Melayu Penulisan
  3. Percubaan UPSR Johor Bahasa Inggeris Kertas 1
  4. Percubaan UPSR Johor Bahasa Inggeris Kertas 2
  5. Percubaan UPSR Johor Matematik Kertas 1
  6. Percubaan UPSR Johor Matematik Kertas 1
  7. Percubaan UPSR Johor Sains Bahagian A
  8. Percubaan UPSR Johor Sains Bahagian B

 

Dapatkannya di sini —–> [here]

3,499 total views, no views today


Soalan Pra UPSR 2013 Terengganu

SOALAN

Salam Syawal buat semua. Ya, kita masih lagi dalam mood raya tapi jangan lupa pula esok sudah mula sesi persekolahan. Kecualilah 3 negeri yang anda semua pun sudah maklum, mereka mula sekolah hari ini. Saya sedar & pasti anda juga sedar akan sesuatu yang sangat mencemaskan guru-guru tahun 6. Apakah ia? Ahha! Ya! Betul! UPSR sudah semakin dekat dengan murid-murid kita. Tak tahulah murid kita ini gemuruh ke tak, tapi yang pasti anda yang terlibat, pasti cemas! “Dah ready ke budak-budak aku ni?” Agaknya macam tu lah yang sedang bermain di benak fikiran cikgu-cikgu sekalian.

Jangan khuatir cikgu, masa masih ada. Jadi saya telah uploadkan bahan berikut untuk mantapkan lagi murid-murid kita!

  1. Percubaan UPSR Terengganu BM Pemahaman
  2. Percubaan UPSR Terengganu BM Penulisan
  3. Percubaan UPSR Bahasa-Inggeris-Kertas-1-Terengganu
  4. Percubaan UPSR Bahasa-Inggeris-Kertas-2-Terengganu
  5. Percubaan UPSR Matematik-1-Terengganu
  6. Percubaan UPSR Matematik-2-Terengganu
  7. Percubaan UPSR Sains-Terengganu

Dapatkannya di sini —> [Here]

37,076 total views, 28 views today


Salam Aidilfitri Dari Cikgu Untuk Cikgu

raya 2013

” Kian Berlabuh Tirai Ramadhan,
Lambaian Syawal Kian Dinanti,
Luhur Hati Ikhlas Kemaafan,
Semoga Kesalahan Mohon Dimaafi.. “

Tanggal 8 Ogos 2013 (Khamis) sangat menyentuh hati taktala tersiarnya pengumuman oleh Penyimpan Mohor Besar di Raja di kaca tv pada malam semalam. Saya pasti ramai rakan guru di luar sana yang terpacak di depan kaca tv bersama keluarga masing-masing sambil menanti bait-bait tutur kata dari seseorang yang muncul hanya beberapa kali dalam setahun. Yang sangat diharapkan menjadi kenyataan apabila beliau mengumumkan tarikh hari raya adalah pada hari ini! Apa lagi, bagai dalam zon perang, bunyi mercun berdentum-dentum di langit! Seronok sungguh seisi alam menyambut kedatangan 1 Syawal 1434 Hijrah. Saya pun begitu juga 🙂

Semasa saya menghadiri sembahyang sunat hari raya pagi tadi, saya agak tersentuh dengan satu nasihat dari saudara khatib yang membaca khutbah. Beliau menyebut;

Pada 1 Syawal yang mulia ini, janganlah kita hanya leka menonton rancangan tv yang disediakan sempena perayaan pada kali ini sehingga kita lupa untuk menziarahi sanak saudara, rakan dan taulan, jiran tetangga serta saudara sesama Islam. Tidaklah bermakna raya kita jika tv menjadi pengisian rohani, sedangkan yang sepatutnya adalah budaya kunjung-mengunjung…”

Saya fikir mungkin ada antara kita yang terasa diri mereka berada dalam golongan yang disebut di atas. Jadi, saya menyeru agar kita sahut nasihat khatib itu dengan baik. Kita eratkan semula semua ikatan persaudaraan yang telah lama longgar & putus. Di kesempatan pada hari yang mulia ini, saya selaku admin Portal KSSR Online ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. Mohon maaf zahir dan batin…

1,409 total views, 1 views today


Suku kata KVK

ba-bi-bu-be-bo-bu

Esok merupakan hari terakhir persekolahan (kecuali Kelantan, Kedah & Terengganu yang mula bercuti esok) bagi kita semua warga di bawah naungan KPM. Seronok bukan bila nak bercuti raya + cuti sekolah? Dua minggu cuti? Hurmm..memang beruntunglah warga guru. Salah satu kerjaya yang paling banyak cuti di Malaysia. Tapi bebanan pun boleh tahan juga yer! 😉

Sebelum mula bercuti esok, bahan berikut telah saya uploadkan;

  1. Suku kata BM SJKT tahun 2  [here]
  2. Borang Transit Seni Tahun 2 SK  [here]

5,432 total views, 3 views today