Soalan Pra UPSR 2013 Johor

SOALAN

Semalam saya terfikir mungkin ada rakan guru yang sedang menghitung hari menjelang UPSR 2013 & sedang merancang apa aktiviti yang nak ditambah lagi dalam masa yang berbaki. Jadi saya browse-lah sedikit sebanyak dalam perisian portal ini mencari apa widget yang sesuai untuk memudahkan anda menghitung hari (macam lagu Krisdayanti pula). Maka terjumpalah satu widget ini yang anda boleh tengok di sebelah kanan portal. Sudah siap sedia kiraan bilangan minggu, hari, jam, minit & saat untuk tatapan. Mudah bukan?

Kepada cikgu yang ada meminjam dengan PTPTN masa belajar/sambung belajar dulu, nah ada berita kurang baik yang trending sejak semalam. Nasihat saya jangan liat membayar hutang, kelak diri merana. Nak buat pinjaman kereta, rumah & peribadi pun mungkin menjadi masalah jika tersenarai dalam sistem CCRIS. Jadi “bertaubatlah” segera, hehe šŸ™‚

>>Peminjam ingkar PTPTN disenarai CCRIS

Untuk anda semua pengunjung setia portal ini, saya telah uploadkan bahan berikut.

  1. Percubaan UPSR Johor Bahasa Melayu Pemahaman
  2. Percubaan UPSR Johor Bahasa Melayu Penulisan
  3. Percubaan UPSR Johor Bahasa Inggeris Kertas 1
  4. Percubaan UPSR Johor Bahasa Inggeris Kertas 2
  5. Percubaan UPSR Johor Matematik Kertas 1
  6. Percubaan UPSR Johor Matematik Kertas 1
  7. Percubaan UPSR Johor Sains Bahagian A
  8. Percubaan UPSR Johor Sains Bahagian B

 

Dapatkannya di sini —–> [here]

2,828 total views, no views today


Soalan Pra UPSR 2013 Terengganu

SOALAN

Salam Syawal buat semua. Ya, kita masih lagi dalam mood raya tapi jangan lupa pula esok sudah mula sesi persekolahan. Kecualilah 3 negeri yang anda semua pun sudah maklum, mereka mula sekolah hari ini. Saya sedar & pasti anda juga sedar akan sesuatu yang sangat mencemaskan guru-guru tahun 6. Apakah ia? Ahha! Ya! Betul! UPSR sudah semakin dekat dengan murid-murid kita. Tak tahulah murid kita ini gemuruh ke tak, tapi yang pasti anda yang terlibat, pasti cemas! “Dah ready ke budak-budak aku ni?” Agaknya macam tu lah yang sedang bermain di benak fikiran cikgu-cikgu sekalian.

Jangan khuatir cikgu, masa masih ada. Jadi saya telah uploadkan bahan berikut untuk mantapkan lagi murid-murid kita!

  1. Percubaan UPSR Terengganu BM Pemahaman
  2. Percubaan UPSR Terengganu BM Penulisan
  3. Percubaan UPSR Bahasa-Inggeris-Kertas-1-Terengganu
  4. Percubaan UPSRĀ Bahasa-Inggeris-Kertas-2-Terengganu
  5. Percubaan UPSRĀ Matematik-1-Terengganu
  6. Percubaan UPSRĀ Matematik-2-Terengganu
  7. Percubaan UPSRĀ Sains-Terengganu

Dapatkannya di sini —> [Here]

25,337 total views, no views today


Salam Aidilfitri Dari Cikgu Untuk Cikgu

raya 2013

” Kian Berlabuh Tirai Ramadhan,
Lambaian Syawal Kian Dinanti,
Luhur Hati Ikhlas Kemaafan,
Semoga Kesalahan Mohon Dimaafi.. “

Tanggal 8 Ogos 2013 (Khamis) sangat menyentuh hati taktala tersiarnya pengumuman oleh Penyimpan Mohor Besar di Raja di kaca tv pada malam semalam. Saya pasti ramai rakan guru di luar sana yang terpacak di depan kaca tv bersama keluarga masing-masing sambil menanti bait-bait tutur kata dari seseorang yang muncul hanya beberapa kali dalam setahun. Yang sangat diharapkan menjadi kenyataan apabila beliau mengumumkan tarikh hari raya adalah pada hari ini! Apa lagi, bagai dalam zon perang, bunyi mercun berdentum-dentum di langit! Seronok sungguh seisi alam menyambut kedatangan 1 Syawal 1434 Hijrah. Saya pun begitu juga šŸ™‚

Semasa saya menghadiri sembahyang sunat hari raya pagi tadi, saya agak tersentuh dengan satu nasihat dari saudara khatib yang membaca khutbah. Beliau menyebut;

Pada 1 Syawal yang mulia ini, janganlah kita hanya leka menonton rancangan tv yang disediakan sempena perayaan pada kali ini sehingga kita lupa untuk menziarahi sanak saudara, rakan dan taulan, jiran tetangga serta saudara sesama Islam. Tidaklah bermakna raya kita jika tv menjadi pengisian rohani, sedangkan yang sepatutnya adalah budaya kunjung-mengunjung…”

Saya fikir mungkin ada antara kita yang terasa diri mereka berada dalam golongan yang disebut di atas. Jadi, saya menyeru agar kita sahut nasihat khatib itu dengan baik. Kita eratkan semula semua ikatan persaudaraan yang telah lama longgar & putus. Di kesempatan pada hari yang mulia ini, saya selaku admin Portal KSSR Online ingin mengucapkanĀ SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. Mohon maaf zahir dan batin…

1,087 total views, no views today


Suku kata KVK

ba-bi-bu-be-bo-bu

Esok merupakan hari terakhir persekolahan (kecuali Kelantan, Kedah & Terengganu yang mula bercuti esok) bagi kita semua warga di bawah naungan KPM. Seronok bukan bila nak bercuti raya + cuti sekolah? Dua minggu cuti? Hurmm..memang beruntunglah warga guru. Salah satu kerjaya yang paling banyak cuti di Malaysia. Tapi bebanan pun boleh tahan juga yer! šŸ˜‰

Sebelum mula bercuti esok, bahan berikut telah saya uploadkan;

  1. Suku kata BM SJKT tahun 2 Ā [here]
  2. Borang Transit Seni Tahun 2 SK Ā [here]

4,377 total views, no views today


Bagaimana portal ini mendapat sumber kewangan?

Mungkin ada antara rakan guru yang tertanya-tanya bagaimana portal ini mendapat sumber kewangan? Agak hairan bukan kerana segala fail yang Ā di muat turun adalah PERCUMA! Mungkin anda pernah mendengar ramai orang cakap begini, “mana ada benda free dalam dunia ni? nak kencing pun kena bayar tau!”

Baiklah, di sini saya ingin membuka serba sedikit RAHSIA bagaimana saya menjana kewangan untuk portal ini supaya sentiasa online & berfungsi untuk kegunaan anda semua. Jika sebelum ini, mungkin sedikit sahaja daripada anda yang tahu & faham tetapi saya rasa selepas penjelasan BERGAMBAR dalam artikel ini, harapannya agar semua boleh mendapat ilmu yang sangat berguna ini di dunia internet yang sebenarnya.

Sebenarnya jika anda perasan, ada sudut iklan dalam portal ini yang letaknya di sebelah ATAS, KIRI & KANAN portal. NUFFNANG ! Ya, anda pasti telah melihat perkataan ini berulang kali dalam paparan portal. Ia merupakan sebuah syarikat pengiklanan di portal, website & blog yang sangat terkenal dalam kalangan blogger-blogger & pengusaha laman-laman portal di Malaysia. Syarikat ini memberi peluang kepada para pengusaha laman portal seperti saya untuk mengiklankan produk-produk daripada klien mereka seperti Coca-Cola, Digi, Maxis, Celcom, Hotlink, Volks Wagen & pelbagai lagi jenama syarikat di portal ini. Melalui iklan mereka, portal ini dapat menjana kewangan iaitu bergantung kepada bilangan klik yang diterima dari anda semua terhadap iklan-iklan tertentu secara mingguan atau bulanan.

Anda boleh lihat gambar berikut untuk mengetahui kedudukan iklan di portal ini:

sidebar

lihat anak panah

Cuba anda perhatikan sebentar gambar di atas, lihat anak panah HITAM ! Ya, itulah lokasi iklan yang jika di KLIK & dan dibiarkan ia loading sebentar sehingga siap, akan MENJANA DUIT untuk portal ini. Satu lagi gambar:

rectangle

lihat anak panah

 

Terdapat dua anak panah di situ untuk iklan yang berlainan bentuknya. Tetapi konsepnya sama sahaja. Setiap KLIK dari anda semua akan MENJANA DUIT untuk portal ini. Apatah lagi bila anda BERMINAT untuk membeli produk yang diiklankan, maka SUMBANGAN anda adalah lebih BESAR lagi terhadap portal ini.

Inilah RAHSIA sebenar bagaimana pengusaha laman portal & blog seperti saya berupaya untuk bertahan bagi menampung kos sewa domain & hosting saban tahun. Saya banyak menerima komen yang menyatakan mereka amat menghargai jasa baik saya berkongsi beratus-ratus fail PERCUMA yang berkaitan bidang pendidikan umumnya & lebih tepat lagi KSSR beserta beberapa info berkaitan.

Jadi jika anda rasa ingin MEMUAT TURUN PERCUMA di samping ingin MENYUMBANG, maka telah saya sediakan cara-caranya. Semoga kita sama-sama mendapat faedah daripada perkongsian ini. Terima kasih buat anda semua… šŸ™‚

32,064 total views, 2 views today


Instrumen Dunia Sains Teknologi Tahun 1 [update]

sains ku

 

Ini adalah update terbaru (instrumen) untuk subjek Dunia Sains & Teknologi Tahun 1. Semoga cikgu-cikgu berkenaan mendapat manfaat darinya. Ganjarannya? Bonus pada hari Rabu (31 Jul 2013) ini sudah pasti,hehe.. Jangan lupa beratur panjang di mesin ATM šŸ™‚

  1. Instrumen DST tahun 1 – B2D1
  2. Instrumen DST tahun 1 – B2D2
  3. Instrumen DST tahun 1 – B2D3
  4. Instrumen DST tahun 1 – B2D4
  5. Instrumen DST tahun 1 – B2D5 Ā  [here]

7,329 total views, 1 views today


Bonus atau bantuan raya 2013 bagi penjawat awam?

bonus-raya-2013-kerajaan

Panas & hangat sekali isu ini semenjak dua tiga hari yang lalu, apa lagi kalau bukan berkenaan dengan bonus untuk para penjawat awam! Mula-mula agak kecoh dengan laman web ANM (e-penyata gaji) DISERBU oleh para penjawat awam yang nak semak slip gaji terbaru untuk bulan Julai 2013. Sampai tergendala web itu sehingga ke hari ini. Ada guru yang boleh download slip gaji mereka, ada yang merungut tak dapat. Syukur juga saya berjaya download semalam sekitar jam 4.30 pm. Masing-masing nak semak sama ada KGT yang PM janjikan sebanyak dua kali untuk tahun ini iaitu yang kedua (masuk pada bulan Julai) benar-benar masuk atau belum. Saya sempat menjelajah facebook KGM (Kami Guru Malaysia), membaca banyak sekali komen-komen dari guru-guru. Ada yang dah dapat KGT Julai, ada juga yang belum! Saya rasa kita perlu rujuk kepada kerani sekolah masing-masing. Mungkin ada borang kew-8 yang tertinggal? Manalah tahu terselit-selit di bawah fail yang menimbun, kerani pula tak nampak.

Saya pasti ramai penjawat awam di luar sana termasuk guru-guru sangat resah menanti pengumuman PM berkaitan pemberian bonus atau adakah bantuan kewangan khas seperti beberapa tahun sudah. Persoalannya, ada atau tidak? Saya sempat juga mencari info dari pelbagai sumber untuk tatapan rakan-rakan guru di portal ini.

facebook - bonus

Sumber : facebook KGM

Ini maklumat dari rakan guru sekitar petang tadi. Dari apa yang saya baca & teliti, beliau dakwa mendapat info dari kakak beliau yang ada kenalan rapat yang bertugas di CEUPACS. Kalau dilihat dari amaun, ia merupakan Bantuan Kewangan Khas dan bukannya bonus setengah bulan gaji seperti yang dituntut oleh CEUPACS. Tarikh bayaran diramal pada 31 Julai 2013 (Rabu). Jika ini BENAR, maka saya boleh menarik nafas lega kerana amaun itu cukup untuk keperluan menjelang hari raya nanti. Tapi tak tahulah anda bagaimana pula, cukup atau tak?

Info di bawah ini pula saya dapat dari Berita Terkini.my;

Maklumat Terkini Bonus Kakitangan Awam : Bonus Raya 2013

Sekurang-kurangnya jumlah pembayaran bonus raya :

  • Kakitangan Awam : RM500
  • Pesara Kerajaan : RM250

Pengumuman Bonus Raya 2013Ā 

  • Tarikh : 24 Julai @ 31 Julai 2013
  • Hari : Rabu
  • Diumumkan : Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak)

Jadi, setakat ini belum ada lagi info yang solid & benar-benar tepat selagi media arus perdana belum umumkan. Sama -sama kita nantikan BERITA BAIK dari PM kesayangan kita bermula esok.

1,749 total views, no views today


Kisah anak guru lemas dalam kereta

anak guru lemas-sinar harian

Sumber : Sinar Harian

Saya berasa terpanggil untuk memberi pandangan berkenaan kejadian yang menimpa rakan guru kita baru-baru ini. Pertama sekali saya melahirkan rasa sedih & simpati yang teramat sangat terhadap keluarga guru berkenaan. Ucapan takziah sajalah yang mampu diungkapkan Ā atas apa yang telah terjadi. Guru perempuan itu adalah saudara guru kita, rakan seperjuangan kita & sebidang dengan kita maka saya rasa kita PATUT memahami situasi sebenar yang beliau alami sekarang.

Sebagai seorang Muslim, kita wajib terima bahawa setiap ajal yang berlaku adalah telah ditentukan masa, sebab, tempat & keadaan oleh-Nya. Tidak terawal & tidak terlewat barang sesaat. Oleh itu saya menyeru agar dihentikan segala tuding-menuding jari untuk mencari siapa yang patut dipersalahkan. Jika saya melihat dari sudut guru itu, dia sudah tentu tidak mahu benda ini terjadi, SUDAH TENTU! Saya fikir kita semua setuju untuk ini. Jadi amat tidak adil sama sekali kita menyalahkan beliau 100% kerana mungkin dalam kekalutan untuk menghadiri mesyuarat, keterlupaan itu berlaku. Apa yang beliau tunjukkan dalam kejadian ini adalah KOMITMEN TINGGI terhadap profesion keguruan dengan kesungguhan menghadiri mesyuarat sehingga di antaranya berlaku kejadian menyayat hati. Ibu mana yang tidak sayangkan anak.

Jangan ambil ringan, belajar dengan perkara yang telah berlaku.” – Menteri Pembangunan Wanita

Di media sosial (facebook, twitter & blog), ramai yang telah memberi komen berbentuk positif & tidak kurang juga yang negatif walaupun di bulan mulia ini. Jagalah tutur kata anda kerana zaman maya yang serba serbi canggih dengan adanya internet ini, fitnah & tohmahan berlaku bukan lagi di mulut tapi di hujung jari kita. Sama-samalah kita hadiahkan Al-Fatihah untuk arwah anaknya.

2,248 total views, no views today