Selamat Hari Pekerja 2013


hari pekerja

Assalamualaikum & selamat sejahtera buat semua pengunjung & pembaca portal ini.

Walaupun hari ini merupakan cuti umum buat kita semua golongan yang bekerja, namun saya bangun di awal pagi untuk meraikan Hari Pekerja 2013 dengan menzahirkan nukilan di portal ini. Kepada guru-guru yang berada di luar sana, saya mengucapkan tahniah kepada anda kerana penat lelah kita bekerja, maka hari inilah kita diraikan oleh semua golongan.

Kebiasaannya pada hari inilah kesatuan pekerja seperti Ceupacs, akan memohon beberapa inisiatif untuk penjawat awam daripada pihak kerajaan. Setakat ini saya tak dapat nak ulas apa sebenarnya yang dimohon oleh Ceupacs tapi sikit masa lagi kita akan ketahui daripada Perdana Menteri tentang berita-berita baik yang bakal kita kecapi jika ada. Pada pandangan peribadi saya, inilah masa yang paling sesuai untuk memohon apa sahaja kebaikan daripada pihak kerajaan kerana kehangatan PRU 13 yang tinggal 4 hari saja lagi. Di saat inilah suara kita semua didengari dengan jelas sekali. Selepas ini kenalah kita tunggu 5 tahun lagi. Peluang keemasan ini perlu kita pegang erat-erat!

****************

Semalam saya ada bercakap kepada anak-anak murid, kamu semua kena datang sekolah sebab kamu bukan pekerja. Cikgu tak apalah cuti sebab cikgu memang seorang pekerja tapi kamu tidak. Kemudian murid bertanya balik, kalau kami datang sekolah, siapa yang nak ajar kami? Saya jawab, kamu belajarlah sendiri. Cukup masa, loceng berbunyi, kamu baliklah. Mana boleh cikgu macam tu! Kami nak cuti jugak! Saya senyum saja & beritahu mereka, saya hanya bergurau. Kalau bab cuti, bukan main lagi murid-murid ni.

3,427 total views, 1 views today